The Armed man 2021

The Armed Man in de Sint-Jan te Gouda

Zaterdag 23 oktober 2021


Om 8.30u waren de vrijwilligers van Stichting Educatieve Concerten de grote Sint-Jan kerk in Gouda aanwezig om de voorbereidingen van het scratchconcert te treffen. Zij werden ontvangen door de vertegenwoordigers van de kerk. Het zou een spannende dag worden voor de dirigent(en) want ook de 27 man tellende Brassband Gelderland met dirigent André Vulperhorst en vele zangers voelden de spanning van een eerste keer weer optreden na uitbraak van de pandemie. 

Een groep floormanagers stond al snel klaar om de zangers en zangeressen naar de juiste plaats van stemsoort te begeleiden. Wel fijn te horen dat - ondanks het koude weer - maatregelen waren genomen als vloerverwarming voor de zangers. Zij opperden zelf dat het zingen een ieder wel warm zou houden in deze overweldigende ruimte.  

In de middag arriveerde de soliste Emma Brown die samen met dirigent Martin van der Brugge reeds eerder The Armed Man heeft uitgevoerd in Amsterdam en in Nottingham (Groot-Brittannië). 

De spanning kwam er al snel door tromgeroffel en stampvoet/mars geluiden van het lied ‘l'Homme Armée’, daarna werd ‘the call to Prayers’ een oproep tot gebed van een muezzin gehoord. Na deze stilte zong het koor delen van het katholieke geloof o.a. het indrukwekkende Kyrie en het prachtige Sanctus en Benedictus. Tevens werden er militaire strijdliederen ten gehore gebracht. ‘Save me from the Bloody Men’. Indrukwekkend was de halve minuut stilte met aansluitend - vanaf het prachtige orgel - het trompetgeluid met de Last Post. Emotioneel altijd weer. Emma Brown zong ‘Now the Guns have stopped!’ en tenslotte samen met het koor ‘Better is Peace’.Dit allerlaatste muziekstuk ebde langzaam weg en daarmee werd dit prachtige concert afgesloten door samenzang van alle koorleden en subtiel geluid van het orkest. 

Repetitiebeelden van het scratchconcert

 

 

Concertbeelden van het scratchconcert

Dirigent(en), soliste en orkest kregen - na het langzaam afsluitende muziekstuk - een overweldigend applaus van de luisteraars/bezoekers van de goed gevulde tribune-kerkbanken en tevens van alle zangeressen en zangers die met elkaar een fantastische muzikale dag in de prachtig verlichte Sint-Jan in Gouda hebben meegemaakt.  

De Stichting Educatieve Concerten, ervaart elke keer weer een dankbaar gevoel, wanneer zo een educatieve - door de dirigent verzorgde - dag wordt afgesloten.

Afbeelding invoegen

 

Afbeelding invoegen

 

Afbeelding invoegen

Scratchconcert The Armed Man in Gouda is mede mogelijk gemaakt door:

Afbeelding invoegen