Dvorak scratch 2021

DE NEGENDE SYMFONIE
Orkestscratch
van Antonín DVORÁk

 Zaterdag 6 november 2021
Hooglandse kerk in Leiden


 

Symfonie nr. 9 in e mineur (‘Uit de nieuwe wereld’) Opus 95, is verreweg de populairste symfonie van Antonin Dvorák.

Wat een belevenis om dit symfonisch project-orkest samen met het gemotiveerde Leidse studentenorkest S.M.G. Sempre Crescendo op één dag in te studeren, te repeteren en tenslotte uit te voeren met luisterpubliek in de Hooglandse kerk in Leiden. Twee bekende Leidse dirigenten hebben zich optimaal ingezet om dit evenement tot een waar succes te maken. Guido Marchena is de dirigent die vanaf de vroege morgen op 6 november 2021 als enthousiaste musicus ‘op de bok’ staat en de musici kan aansturen en motiveren door het aangeven van de gewenste klanken en solistische partijen.

Dirigent Martin van der Brugge is sinds 2011 inmiddels zeer ervaren in het organiseren van meezing- en meespeelconcerten. De match tussen deze twee dirigenten was daarmee gemaakt. En wat een succesvol experiment is deze uitvoering geworden. En zeker voor herhaling vatbaar.

  Afbeelding invoegen

Deze symfonie ‘Uit de nieuwe wereld’ staat symbool voor het vertrek uit Leiden van de Pilgrim Fathers die 400 jaar geleden op het schip ‘Mayflower’ naar Amerika voeren. De gemeente Leiden en nog steeds veel nazaten van deze Pilgrimavonturiers hebben steeds nog kontakten over en weer. 

Orkest-scratches in zo een groot formaat zijn nog niet bekend in Nederland.

Daarom was het een fantastisch idee om dit concert in Livestream uit te voeren zodat de Pilgrimnazaten in Amerika de gehele uitvoering in eigen omgeving mee konden kijken en beluisteren.

De Stichting Educatieve Concerten SEC is opgericht om bovenstaande evenementen door middel van giften van particulieren en subsidieverleners mogelijk te maken.

Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen   

De Dvorak orkestscratch is mede mogelijk gemaakt door:

Fonds 1818
 
Afbeelding invoegen
 
Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland
 
Afbeelding invoegen
 
Gemeente Leiden
 
Afbeelding invoegen