Carmina Burana - 2022

Zaterdag 1 oktober 2022

Op zaterdag 1 oktober 2022 organiseerde de Stichting Educatieve Concerten in samenwerking met Sing Along Events een geslaagde uitvoering van de Carmina Burana van Carl Orff in het Muziekgebouw Eindhoven in Eindhoven.
Afbeelding invoegen

Eerder, in 2015, werd dit werk ook in het Muziekgebouw ten gehore gebracht. Toen met het Filharmonisch Orkest ‘s-Hertogenbosch en het kinderkoor Geke’s Tiental in de grote zaal. 
 
Dit keer heeft de dirigent -Martin van der Brugge- gekozen voor een heel bijzondere uitvoering met twee vleugels bespeeld door Ad Broeksteeg en Rob Nederlof en het slagwerk-percussie ensemble o.l.v Ron van Vuurden. Juist in de heel wisselende muzieksfeer was het subtiele geluid van de pianomuziek een geweldige keuze. De slagwerkers kwamen ook daardoor erg goed tot hun recht. Solisten waren de bariton Bas Kuijlenburg en de sopraan Kayi Min, die in haar rode jurk straalde als een roos. Enkele kleinere rollen en de rol van het kinderkoor werden op meeslepende wijze ingevuld door de sopranen Juliette Schuering en Madeleine Braakman.Afbeelding invoegen
 
Iets geheel nieuws was de toevoeging van een verteller bij de uitvoering. Wat een vinding was dat! Voorafgaand aan elk onderdeel van het programma, gaf de verteller Marius Heijenk een korte toelichting op wat er nu ging komen. In samenspel met de beide zojuist genoemde sopranen groeide dit uit tot een warm en overtuigend verhaal, waardoor de in het algemeen toch wat obscure teksten van dit muziekwerk voor de zangers en het publiek tot leven werden gebracht. 
 


 
Afbeelding invoegen

In verband met de heersende onzekerheden vanwege de corona tijdens de voorbereiding, is gekozen voor de Kleine Zaal. De uit het hele land toegestroomde zangers en zangeressen namen plaats in de zaal, terwijl het publiek vanaf de balkons het concert kon meemaken. Zowel de plaatsen voor zangers als luisteraars voor het afsluitende concert, waren uitverkocht. De Stichting Educatieve Concerten is blij verrast dat met deze scratch blijkbaar opnieuw is voldaan aan een wens om in het zuiden van het land ook actief te zijn.Afbeelding invoegen
 
Er werd met veel enthousiasme gezongen en zo werd het beslist een uitvoering zoals de Duitse componist en theaterman Carl Orff bedoeld heeft. Een muziekbeleving uit de middeleeuwen gebaseerd op teksten uit de 11e en 12e eeuw. Alles rondom het alleszeggende ‘Rad van Fortuin’ en uitmondend in totale overgave. Dulcissime! Totam tibi subdo me!
 
O Fortuna, daar begon het rad te draaien en aan het eind is de cirkel rond vol van avontuur en liefde en kon opnieuw het O Fortuna klinken.
 
 
De Carmina Burana wordt mede mogelijk gemaakt door:
Afbeelding invoegen