V.I.V.A. Verdi

20 mei 2013 - Concertgebouw te Amsterdam

Ter gelegenheid van het Verdi-jaar ter gelegenheid van de 200e geboortedag van Giuseppe Verdi heeft Stichting Educatieve Concerten een scratchconcert georganiseerd met één van Verdi's prachtige muziekstukken: de Messa da Requiem. 
De dirigent was Martin van der Brugge; hij heeft alle opera’s van Verdi gedirigeerd en kan Verdi tot zijn specialisme benoemen. Hij was dan ook bij uitstek de geschikte dirigent om dit stuk uit te voeren. De solisten die tijdens de repetities en het concert zongen: Gabriëlle Mouhlen (Sopraan), Janine Pas (Mezzosopraan), Sebastiaan Brouwer (Tenor) en Ruben Gerson (Bas). 
Een groot publiek heeft kennis gemaakt met Requiem van Verdi en een even groot aantal koorleden hebben als deelnemer meegedaan aan dit scratchevenement. Het concert was een volwaardige uitvoering, die de vergelijking met andere amateuruitvoeringen zeker kon doorstaan. Dat blijkt ook uit de reacties van het publiek. 
Tijdens de vier extra repetities heeft dirigent Martin van der Brugge onder meer uitgelegd waarin de Messa da Requiem verschilt van het andere werk van Verdi. Uniek aan dit project op de locatie van het Concertgebouw, was dat uitvoerende organisatie Sing Along Events deze locatie voor de gehele dag af mag huren, dit is een unicum. Hierdoor konden de deelnemers al heel de dag ervaren hoe het is om te repeteren in het legendarische Concertgebouw. 
Naar de repetitiedagen in Den Haag en Amsterdam zijn gemiddeld 50 deelnemers per keer op afgekomen. Deze repetitiedagen waren kosteloos en niet verplicht, maar wel handig voor de deelnemers die een keer extra wilden repeteren met andere deelnemers om zich heen. 

Reacties van deelnemers:
"Het was weer een geweldig evenement, gisteren. En van de extra repetities in Amsterdam hebben we ook genoten. We hebben ondertussen met verschillende mensen een hartelijk contact. We willen ons graag nu al inschrijven voor volgend jaar voor de Schöpfung.” – Antoon en Jeanne Huisken
"Ik stond gisteren naast een chique dame (alt) van 81 jaar en ze was nog goed bij stem. Haar man was vroeger voorzitter, zo vertelde ze. En ze kende haar partij. Leuk mens, we hebben heerlijk samen gezongen.” – Mario de Kort
"Ik heb vaak aan jullie scratches meegedaan. Deze keer kwam mij dat niet zo goed uit en heb ik alleen het concert als luisteraar meegemaakt. Ik heb genoten! Menig amateurkoor mocht willen, dat ze het Requiem op dit niveau zouden kunnen uitvoeren!” – Ria RijffFoto van repetitie 20 mei
© Adriaan de Wit

V.I.V.A. Verdi werd mede mogelijk gemaakt door: